Victorian Period Mcq

The Victorian Period MCQs

History of English Literature | Multiple Choice Questions with Answers on Victorian Age | Mock Tests



1. Alfred Tennyson’s poem _______ brought him a medal. 


a) Two Brothers 
b) Timbuctoo
c) Chiefly Lyrical 
d) Isabel and Mabeline 
Ans : Timbuctoo 

2) Two Brothers a poem by Alfred Tennyson appeared in 


a) 1827
b) 1885
c) 1876
d) 1875 
Ans : 1827 

3) Queen Victoria ascended the throne in 

a) 1821
b) 1892
c) 1837
d) 1888
Ans : 1837

4) Arthur Hallam, a close friend of Tennyson died in 


a) 1855
b) 1876
c) 1833
d) 1875
Ans : 1833

5) In Memorium was published in 

a) 1855
b) 1850
c) 1875
d) 1876
Ans : 1850 

6) Maud was published in 

a) 1850
b) 1876
c) 1855
d) 1876
Ans : 1855 

7) Strafford a tragedy was published in 

a) 1850
b) 1837
c) 1845
d) 1841
Ans : 1837  

8) Dramatic Romances and Lyrics was published in 

a) 1833
b) 1845
c) 1836
d) 1841
Ans : 1845 

9) "Pippa Passes" was published in 

a) 1833
b) 1836
c) 1845
d) 1841
Ans : 1841 

10) Sordello was published in 

a) 1850
b) 1836
c) 1845
d) 1840
Ans: 1840

11) ____________  led  to  the Pre  Raphaelite Movement

a) Tennyson
b) Browning
c) Matthew  Arnold
d) DG  Rossettii
Ans  :  DG Rossettii

12) "Ballads  and  Sonnets" was  published  in

a) 1855
b) 1881
c) 1822
d) 1888
Ans  :  1881 

13)  _______  was  an  artist  and  designer

a ) John  Ruskin
b) William  Morris
c) Charles  Dickens
d) A  C  Swinburne
Ans  :  William  Morris

14) by The  Story of  Sigurd  the Volsung  and  the Fall  of  the Niblungs

a) John  Ruskin
b) William  Morris
c) Charles  Dickens
d) AC Swinburne
Ans  :  William  Morris

15) The House of  the  Wolfings and The Roots  of  the Mountains is  an  epic  poem are the works  of

a) John  Davidson
b) HW  Longfellow
c) William  Morris
d) None of these
Ans  :  William  Morris

16) Invictus is  the work  of ___

a) William  Ernest  Henley

b) Willia m Morris
c) D  G  Rossetti
d) AC Swinburne
Ans  :  William  Ernest Henley

17.  Which  among  the  following  is  an  elegy  on  the  death  of  Abraham  Lincoln?

a) I  Hear  American  Singing
b)Stopping  by  Woods
c) O  Captain  !  My  captain
d)  None  of  these  
Ans : O  Captain  !  My  captain

18)  Who  translated  ‘Omar  Khyyam’  into  English?


a)  Scott  Fitzgerald
b)  Edgar  Fawce t t
c)  Edgar  Fitzgerald
d)  None  of  these
Ans  :  Edgar  Fitzgerald

19)  The  work  ‘Who  ‘s  Afraid  of  Virginia  Woolf’  is  a 


a)  novel  by  Herman  Melville
b)  play  by  Edward  Albee
c)  a  poem by  Walt  Whitman
d)  None  of  these
Ans  :  play  by  Edward  Albee

20)  ______  wrote  under  the  pseudonym Mark  Twain


a)  Samuel  Langhorne
b) Robert Frost 
c) Emerson 
d) None of these 
Ans : Samuel Langhorne 

21) “I think I could turn and live with animals”. Who is the poet?


a) Robert Frost 
b) Ted Hughes 
c) Walt Whitman 
d) Samuel Langhorne 
Ans : Walt Whitman  

22) Isabel Archer is the romantic heroine of 

a) Catch – 22
b) The Portrait of a Lady 
c) The Trail 
d) The Outsider  
Ans : The Portrait of a Lady 

23) Grapes of Wrath is written by …..  


a) F Scott Fitzgerald 
b) John Steinbeck 
c) Walt Whitman 
d) Edgar Allan Poe
Ans : John Steinbeck 

24) The Dead and The Naked is the famous work of ……   


a) Adrienne Rich 
b) Norman Mailer 
c) Sylvia Plath 
d) Eugene O’Neill 
Ans : Norman Mailer 

25) Mr. zero is the main character in  


a) The Adding Machine 
b) The Sandbox 
c) All the Kings Man 
d) None of these 
Ans : The Adding Machine 

26) ‘Arabesque’ and ‘Tales of the Grotesque’ is a collection of stories by ….. 

a)  Sylvia Plath 
b)  O’Henry 
c) Edgar Allan Poe 
d) None of these 
Ans : Edgar Allan Poe 

27) The famous American play ‘The Iceman Cometh’ was written by …


a) Eugene O’Neill 
b) Robert Frost 
c) Walt Whitman 
d) T S Eliot 
Ans : Eugene O’Neill 

28) Identify the poem from the following, which was written by Robert Frost? 

a) ‘Calamus’ 
b) ‘Blueberries’ 
c) Both (a) & (b) 
d) None of these 
Ans : ‘Blueberries’ 

29) ‘Leaves of Grass’, one of the classics of world poetry was the famous work of …. 

a) Robert Frost 
b) John Osborne 
c) Walt Whitman 
d)  T  S  Eliot
Ans  :  Walt  Whitman 

30)  The  famous  work ‘I  felt  a  Funeral  in  My  Brain’  was  written  by

a) Robert  Frost
b)  John  Osborne
c)  T  S  Eliot
d)  Emily  Dickinson 
Ans  :  Emily  Dickinson

31)    ……  wrote  ‘The  Scarlet  Letter’

a)  Nathaniel  Hawthorne
b)  T  S  Eliot
c)  Robert  frost
d)  None  of  these
Ans  ;  Nathaniel  Hawthorne  

32)  Who  among  the  following  praises  night  as  “Thou  layest  thy  fingers  on  the  lips of  care/  And  they  complain  no  more”.

a)  Walt  Whitman
b)  Edgar  Allan  Poe
c )  Henry  Wordsworth  Longfellow
d)  John  Greenleaf
Ans  : Henry  Wordsworth  Longfellow

33) Whose lines are these, 

“The unfinished window in Aladdin’s tower, unfinished must remain”?  


a) Nathaniel Hawthorne 
b) Henry Wadsworth 
c) Edgar Allan Poe 
d) John Greenleaf
Ans : Henry Wadsworth 

34) “One Autumn night, in Sadbury town,        

  Across the meadows bare and brown,         The windows of the wayside Inn…”

The above prelude has been extracted from… 
a) Ichabod 
b) Tales of a Wayside Inn 
c) The Bridge 
d) The Light House 
Ans : Tales of a Wayside Inn 

35) ‘Morn on the Mountain, like a summer bird, Lifts up her purple wing’. The picture of nature scattered throughout his writings. Identify his name. 

a) Walt Whitman 
b) John Greenleaf 
c) H W Longfellow 
d) None of these 
Ans : H W Longfellow 

36) “I  give  nothing  as  dut ies, What  others  give  as  duties, I  give  as  loving  impulses”. Whose  words  are  these? 


a)  Walt  Whitman
b)  John  Greenleaf
c)  Waldo  Emerson
d)  Hawthorne
Ans  : Walt  Whitman

37)  Who  said  “I  furnish  no  specimens,  I  shower  them  by  exhaus and  mode rn  continually,  as  nature  does”

a)  Ralph  Waldo  Emerson
b)  Walt  Whitman
c)  Nathaniel  Hawthorne
d)  Eugene  O’Neill
Ans  :  Walt  Whitman 






Post a Comment

0 Comments