MCQ on The Modern & The Post Modern Periods in English Literature - Modern Age

Mcq on Modern Period in English Literature

500 Multiple Choice Questions on Modern and Post Modern Ages For GATE, NET, SET, JRF & PhD Entrance Exams: 

Duration of the Modern Age: 1901-1945

  • The Edwardian Period (1901-1910)
  • The Georgian Period  (1910-1936)

Mock Test On Modern Age : Multiple Choice Questions with Answers >> Modernist Period



Multiple Choice Questions and Answers on Modern Age in English Literature | Top 100 MCQs on Modern Age | MCQ on Modern Writers and their Literary works | MCQ, Mock Test and Quiz on Modern Age in English Literature.

 

Top 100 MCQs and Quizzes on Modern Age in English Literature | MCQ on Modern Age in English Literature >> Modern Age MCQ with Answers in English Literature

MCQS on Modernist Period & Movement in English Literature | Modern Age MCQs


More than 500 MCQs on Modern and Post Modern Ages in English Literature


T. S. Eliot got the Nobel Prize in ___.

A. 1913
B. 1948
C. 1925
D. 1923

Ans. B


Nobel Prize 

In 1913 > Rabindranath Tagore
In 1925 > G. B. Shaw
In 1923 > W. B. Yeast
In 1948 > T. S. Eliot  

T. S. Eliot's 'The Wast Land' has five sections. Among those 'A Game of Chess' is the ______ part.

A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 5th

Ans. 2nd part


👇

1. Burial of Dead
2. A Game of Chess
3. The Fire Sermon
4. Death by Water
5. What the thunder Said

The movement associated with Modernism is _________. 

a) Dadaism 

b) Symbolism 

c) Vorticism 

d) All the above 

Ans. B


In  which  year  did  T.  S.  Eliot  receive  the  Nobel  Prize? 

(A) 1946 

(B) 1947 

(C) 1948 

(D) 1949 

Ans.. C


Which  of  these  is  not  a  play  by  George  Bernard  Shaw? 

(A) Arms  and  the  Man 

(B) The  Skin  Game 

(C) Candida 

(D) The  Philanderer 

Ans. B


James  Joyce’s Ulysses  was  published  in  — 

(A) 1916 

(B) 1922 

(C) 1926 

(D) 1930 

Ans. B


The  writer  of  the  novel 'Brideshead  Revisited'  is  — 

(A) Evelyn  Waugh 

(B) William  Golding 

(C) Joseph  Conrad 

(D) James  Joyce

Ans. A

Which  of  the  following  was  a  Movement  Poet? 

(A) Louis  MacNeice 

(B) Sylvia  Plath 

(C) Thom  Gunn 

(D) E.  E.  Cummings 

Ans. C


D.  H.  Lawrence’s  novels  are  mostly  set  in  — 

(A) Yorkshire 

(B) Somersetshire 

(C) Nottinghamshire 

(D) Worcestershire 

Ans. C


Rudyard  Kipling  was  born  in  — 

(A) Bombay 

(B) Calcutta 

(C) Delhi 

(D) Madras 

And. A


The  phrase  “Only  connect”  is  the  epigraph  of  which  novel  of  E.  M.  Forster? 

(A) The  Long  Journey 

(B) A  Passage  to  India 

(C) Howards  End 

(D) Maurice 

Ans. C


Siegfried  Sassoon  and  Rupert  Brooke  wrote  what  kind  of  poetry? 

(A) Light  verse 

(B) Romantic 

(C) Limerick 

(D) War  Poems

Ans.  D


Which  of  the  following  arrangements  of  works  is  correct  in  chronological sequence

(A) The  Rainbow  — The  Plumed  Serpent  —  Kangaroo  —  Sons  and  Lovers 

(B) Sons  and  Lovers  — The  Rainbow  —  Kangaroo  —  The  Plumed  Serpent 

(C) Kangaroo  — The  Plumed  Serpent  —  Sons  and  Lovers  —  The  Rainbow 

(D) The  Rainbow — Kangaroo  —  The  Plumed  Serpent  —  Sons  and  Lovers 


Ans. B


The Dog  beneath  the  Skin  was  a  collaborative  composition  by  Christopher Isherwood  and  — 

(A) Stephen  Spender 

(B) Cecil  Day-Lewis 

(C) Louis  MacNeice 

(D) W.  H.  Auden 


Ans. D


Who  coined  the  term  ‘stream  of  consciousness’? 

(A) William  James 

(B) James  Joyce 

(C) Henry  James 

(D) James  Stuart  Mill 


Ans. A


Who  amongst  the  following  critics  entitled  his  autobiography  :  “Life  for  Life’s Sake”? 

(A) Ezra  Pound 

(B) Sigmund  Freud 

(C) Richard  Aldington 

(D) Professor  Edmund

Ans. C


The  Drama  of  Ideas’  is  also  called  — 

(A) The  Sentimental  Play 

(B) The  Dark  Play 

(C) The  Problem  Play 

(D) The  Kitchen  Sink  Drama 


Ans. C

'What  Happens  in  Hamlet'  is  written  by  — 

(A) Sir  Arthur  Quiller-Couch 

(B) W.  P.  Ker 

(C) Edmund  Gosse 

(D) John  Dover  Wilson 

Ans. D


Expressionist’  drama  was  concerned  — 

(A) mainly  with  entertainment 

(B) chiefly  with  realistic  character  portrayal 

(C) with  greater  dramatic  sentimentalism 

(D) not  with  society  but  with  man 


Ans. C

Who  amongst  the  following  writers  is  the  creator  of  the  famous  character  of Miss.  Marple? 

(A) Barry  Pain 

(B) Agatha  Christie 

(C) James  Stephens 

(D) Sir  Arthur  Conan  Doyle

Ans. B

Who authored The Foundation of Aesthetics published in 1922 in collaboration with C. G. Ogden and James Wood? 

(A) Susan Sontag 

(B) I. A. Richards 

(C) George Orwell 

(D) Claude Levi-Strauss 

Ans. B

George Bernard Shaw’s Plays, Pleasant and Unpleasant (1898) contained ______ plays. 

(A) seven 

(B) six 

(C) five 

(D) four 

Ans. A

J. M. Synge’s powerful tragedy in one act is — 

(A) The Tinker’s Wedding 

(B) The Playboy of the Western World 

(C) The Well of the Saints 

(D) Riders to the Sea

Ans. D

'Kurtz' is the protagonist of the novel ____.


A. Desperate Remedies
B. Soldiers Three
C. The Invisible man
D. Heart of Darkness
 
 Ans. D

Virginia Woolf's 'To The Light House' has ____ Parts.


A. 2 parts
B. 3 parts
C. 4 parts
D. 5 parts

Ans. B

Name of the all parts of 'To The Light House'👇

1. Window
2. Time Passes
3. Lighthouse


MCQ ON MODERN PERIOD in English Literature

For : PGT, TGT, NET, JRF, PhD & Entrance Exams :


1. Who  among  the  following  wrote  the  unfinished  epic The  Cantos

(A) James  Joyce 

(B) Virginia  Woolf 

(C) Ezra  Pound 

(D) T.S.  Eliot 


Ans. C


2.   T.  S  Eliot’s The  Waste  Land  has-? 

(A) 4 

(B) 5 

(C) 6 

(D) 7  parts. 


Ans. B


3. To  whom  the  slogan  “Make  It  New”  is  widely  attributed? 

(A) D.H.  Lawrence 

(B) Joseph  Conrad 

(C) Gertrude  Stein 

(D) Ezra  Pound 


Ans. D


4. Find  the  odd  one  out. 

(A) Dylan  Thomas 

(B) Rupert  Brooke 

(C) Wilfred  Owen 

(D) Siegfried  Sassoon


Ans. A


( Odd means different. In these options Apart from Dylan Thomas all the poet wrote during the World war I)


5. Who  is  the  “chocolate  cream  soldier”  in  G.B.  Shaw’s Arms  and  the  Man? 

(A) Sergius 

(B) Major  Petkoff 

(C) Bluntschli 

(D) Nicola 


Ans. C


6. Who  used  term  “dissociation  of  sensibility”  first? 

(A) T.S  Eliot 

(B) E.M  Forster 

(C) W.B.  Yeats 

(D) G.B.  Shaw 


Ans. A


7. Choose  the  correct  chronological  order: 

(A) A  Passage  to  India-Mrs.  Dalloway-Ulysses  -  Pointed  Roofs 

(B) A  Passage  to  India-Ulysses  -  Pointed  Roofs  -Mrs.  Dalloway 

(C) Mrs.  Dalloway-Ulysses  -  Pointed  Roofs  -A  Passage  to  India 

(D) Pointed  Roofs-Ulysses-A  Passage  to  India-  Mrs.  Dalloway 


Ans. D


8. Who  wrote  the  novel Nineteen  Eighty-Four? 

(A) George  Orwell 

(B) Dorothy  Richardson 

(C) D.H.  Lawrence 

(D) E.M.  Forster 


Ans. A


9. Which  of  the  following  is  not  a  modernist  movement? 

(A) Expressionism 

(B) Surrealism 

(C) Realism 

(D) Humanism


Ans.  C


10. Which  movement  is  connected  to  the  slogan  ‘Art  for  Art’s  Sake? 

(A) Futurism 

(B) Cubism 

(C) Aestheticism 

(D) Imagism 


Ans. C


11. How  many  short  stories  are  there  in  James  Joyce’s Dubliners

(A) 14 

(B) 15 

(C) 16 

(D) 17 


Ans. B


12. Principles  of  Literary  Criticism  is  written  by: 

(A) I.A.  Richards 

(B) William  Empson 

(C) Allen  Tate 

(D) Cleanth  Brook 


Ans. A


13. The  main  character  of  the  play The  Playboy  of  the  Western  World  is 

(A) Shawn  Keogh 

(B) Margaret  Flaherty 

(C) Michael  James  Flaherty 

(D) Christy  Mahon 


Ans. D


14. Who  among  the  following  was NOT  a  part  of  the  ‘Imagist’  movement? 

(A) Ezra  Pound 

(B) Richard  Aldington 

(C) Hilda  Doolittle 

(D) Virginia  Woolf


Ans. D


15. Of  Human  Bondage  is  written  by  : 

(A) Oscar  Wilde 

(B) Henry  James 

(C) Somerset  Maugham 

(D) Joseph  Conrad 


Ans. C


Why is the phrase "religion of the blood' associated with D.H. Lawrence ?

(A) Because several of his novels are sensuous

(B) Because several of his novels expose sexual

experience

(C) Because Lawrence advocated homo-

sexuality

(D) Because several of his novels deal with the

psychology of sex

Ans. B

One of Lawrence's novels is now available in its expurgated form, and not in its original form. Which of the following ?


(A) The Plumed Serpent

(B) The White Peacock

(C) Lady Chatterley's Lover

(D) Women in Love

Ans. C

What is Lawrence's Phoenix ?

(A) A collection of Prose-articles

(B) A Drama

(C) A long poem

(D) A Collection of poems 

Ans. A

What is Lawrence's The Mortal Coil ?

(A) A Collection of stories

(B) A Collection of poems

(C) A Collection of essays to bid

(D) A Travel-Book

Ans. A

What is the name of Lady Chatterley's husband?

(A) Sir Clifford

(B) Mellors

(C) George Coppard 

(D) Morel

Ans. A

What is the name of the man with whom Lady Chatterley has illicit love?

(A) Monet

(B) George Coppard

(C) Mellors

(D) Sir Clifford

Ans. C

Tom and Lydia are central characters in one of the following novels. In which of the following?

(A) The Women in Love 

(B) The Tresspasser

(C) The Rainbow 

(D) The Plumed Serpent

Ans. C

In which novel do Mr. and Mrs. Morel appear as important characters?

(A) The Rainbow

(B) The Plumed Serpent

(C) Lady Chatterley's Lover

J(D) Sons and Lovers

16.James  Joyce  was  a 

(A) a  film  director 

(B) a  singer 

(C) a  novelist 

(D) a  scientist 


Ans. C


The  term  ‘lost  generation’  was  coined  by *****

(A) Virginia  Woolf 

(B) Dorothy  Richardson 

(C) Gertrude  Stein 

(D) W.H.  Auden 


Ans. C


D.  H.  Lawrence’s Sons  and  Lovers  published  in 

(A) 1913 

(B) 1914 

(C) 1915 

(D) 1916 


Ans. A


19. The Criterion  by  T.S.  Eliot  is  a 

(A) Journal 

(B) Book 

(C) Poem 

(D) Magazine


Ans. D


20. The  character  Stephen  Dedalus  appears  in  which  of  the  two  works  of  James Joyce? 

(A) A  Portrait  of  the  Artist  as  a  Young  Man  and Finnegan’s  Wake 

(B) A  Portrait  of  the  Artist  as  a  Young  Man  and Ulysses 

(C) Finnegan’s  Wake  and Dubliners

(D) Ulysses  and Dubliners


Ans. B


👇

Quizzes on Indian literature

Solved MCQ ON VICTORIAN AGE 2020

Solved paper V, Part- 3, UGB- 2019 

More 


"Tarr" is a modernist novel by _____. 

A. T.S. Eliot 

B. James Joyce 

C. Wyndham Lewis 

D. Wyndham Lewis 

Ans. D

Among the following  who was known as "The English Master of short story" ?

A. T.S. Eliot 

B. James Joyce 

C. Wyndham Lewis

D. Katherine Masefield

Ans. D

"The Lagoon" is a short story by Joseph Conrad first published in 1897 in_____.

A. Cornhill Magazine

B. Blackwood's Magazine

C. Greenwood's Magazine

D. Oxford of poetry magazine

Ans. A

Among the followings which one is the first novel by Joseph Conrad in  1895 ?

A. The Bigger of the Narcissus

B. Almayer's Folly

C. An Outcast of the Island

D. Heart of Darkness

Ans. B

Among the following characters who appeared in Joseph Conrad's 'Heart of Darkness' ?

A. Donkin

B. Molly Gibson

C. Sophia

D. Kurtz

Ans. D

The term "Stream of Consciousness" was taken from the book : 

(A) The Human Mind 

(B) The Principles of Psychology 

(C) The Mind of Man 

(D) Modes of Human Behaviour 

Answer: B 

Dorothy Richardson is considered to be the first writer to use ____.

A. Stream of consciousness

B. Artistic sincerity

C. Distinctive nature of reality

D. Integrity

Ans. A

The protagonist 'Leopold Bloom' appears in __.

A. Virginia Woolf's 'The Voyage Out'

B. James Joyce's 'Ulysses'

C. D.H. Lawrence's 'Sons and Lovers'

D. Katherine Masefield's 'The Fly'

Ans. B

Which of the following phrases best characterizes the late-nineteenth century aesthetic movement which widened the breach between artists and the reading public, sowing the seeds of modernism?

A. art for art's sake

B. art for god’s sake

C. avant garde

D. back to the classics

Ans. A

The Waste Land is divided into _____ sections. 

A. three 

B.  five 

C.  seven 

D.  nine 

Ans. B

T. S. Eliot dedicated his “The Waste Land” to _____. 

A. Ezra Pound 

B. Philip Larkin 

C. J.M. Synge 

D. E.M. Forster 

Ans. A

Which  of  the  following  is  not  a  modernist  movement? 

(A) Expressionism 

(B) Surrealism 

(C) Realism 

(D) Humanism


Ans.  C


Which  movement  is  connected  to  the  slogan  ‘Art  for  Art’s  Sake? 

(A) Futurism 

(B) Cubism 

(C) Aestheticism 

(D) Imagism 


Ans. C


How  many  short  stories  are  there  in  James  Joyce’s Dubliners? 

(A) 14 

(B) 15 

(C) 16 

(D) 17 


Ans. B


Virginia Woolf, John Maynard Keynes, E. M. Forster and Lytton Strachey were all associated with the _____. 

A. Movement 

B. Oxford Movement 

C. Angry Generation 

D. Bloomsbury Group 

Ans. D


'Time and Western Man'  was published in _____. 

A. 1907 

B. 1911 

C. 1925 

D. 1927 

Ans. D

T.S. Eliot wrote of _____ that he “had a mind so fine that no idea could violate it.” 

A. Joseph Conrad 

B. Wilfred Owen 

C. Ezra Pound 

D. Henry James 

Ans. D

In which of Shaw's plays does the ‘Chocolate cream soldier’ appear? 

A. Man and Superman 

B. Arms and the Man 

C. Joan of Arc 

D. Pygmalion 

Ans. B

The  term  ‘lost  generation’  was  coined  by 

(A) Virginia  Woolf 

(B) Dorothy  Richardson 

(C) Gertrude  Stein 

(D) W.H.  Auden 


Ans. C


D.  H.  Lawrence’s Sons  and  Lovers  published  in 

(A) 1913 

(B) 1914 

(C) 1915 

(D) 1916 


Ans. A

The British Broadcasting Corporation (BBC) was founded in _____. 

A. 1920 

B. 1922 

C. 1925 

D. 1926 

Ans. B


Who is the protagonist of Joyce’s Ulysses. 

A. Molly Bloom 

B. Leopold Bloom 

C. Stephen Dedalus 

D. Buck Mulligan 

Ans. B

What was the impact on literature of the Education Act of 1870, which made elementary schooling compulsory?

A. the elimination of illiteracy among the urban middle class

B. the emergence of a mass literate population at whom a new mass-produced literature could be directed

C. the emergence of a mass literate population consisting mainly of women

D. an increased popularity of textbooks among the new literate population

Ans. B

Which text exemplifies the anti-Victorianism prevalent in the early twentieth century?

A. The Interpretation of Dreams

B. Wuthering Heights

C. Felix Holt

D. Eminent Victorians

Ans. D

With which enormously influential perspective or practice is the early-twentieth-century thinker Sigmund Freud associated?

A. social Darwinism

B. theory of relativity

C. realism

D. psychoanalysis

Ans. D

The notion “dissociation of sensibility” is associated with _____. 

A. Eliot 

B.  Pound 

C.  Joyce 

D.  Hardy 

Ans. A

 MCQs on Modern Period Writers and their Literary works

👇👇👇👇👇

MCQs on literary theory and Criticism  click here

Philip Larkin is associated with _____. 

A. The Movement 

B. Psychoanalysis 

C. Mock-heroic poetry 

D. The Lost Generation 

Ans. A


George V ascended the English throne in _____. 

A. 1901 

B. 1910 

C. 1914 

D. 1921  

Ans. B


“Make it new” is a maxim of _____ which modernist writers adhered to experiment novel literary forms and expressions. 

A. Virginia Woolf 

B. E. M. Forster 

C. Ernest Hemingway 

D. Ezra Pound 

Ans. D

In which of Shaw's plays does the ‘Chocolate cream soldier’ appear? 

A. Man and Superman 

B. Arms and the Man 

C. Joan of Arc 

D. Pygmalion 

Ans. B


The term, “objective correlative” is associated with _____. 

A. T.S. Eliot 

B. Ted Hughes 

C. Sylvia Plath 

D. Thom Gunn 

Ans. A


Which of the following Modernist novels makes a materialist argument for financial freedom for women from dependence on the support and approval of men? 

A. A Room of One’s Own 

B. Women in Love 

C. Lord Jim 

D. Sons and Lovers 

Ans. A


The Abbey Theatre was founded as a national theatre for Ireland by _____ in 1904. 

A. Maud Gonne and James Joyce 

B. James Joyce and Harriet Weaver 

C. Harriet Weaver and W.B. Yeats 

D. W.B. Yeats and Lady Gregory 

Ans. D


MCQs on Modern and Post Modern Ages : English Literature

Most important Multiple Choice Questions and Answers on Modern Age in English Literature | Top 100 MCQs on Modern Age | MCQ on Modern Writers and their Literary works | MCQ, Mock Test and Quiz on Modern Age in English Literature. 



01. 'Caesar and Cleopatra' is ____.

 (a) a tragedy by Shakespeare 

(b) a play By G.B Shaw 

 (c) a poem by lord Byron 

(d) a novel by S.T. Coleridge 

Ans. b 

02. Who among the following is a dramatist? 

 (a) George Bernard Shaw 

(b) E. M. Forster 

 (c) T. S. Eliot 

(d) Stephen Spender 

Ans. a 

03. George Bernard Shaw is____.

 (a) a playwright 

(b) a film-maker 

 (c) a historian 

(d) a modern painter 

Ans. a 

04. Who is the author of the drama 'Joan of Arc?' 

 (a) G. B. Shaw 

(b) Lord Byron 

 (c) Charles Dickens 

(d) P. B. Shelly 

Ans. a 

05. 'Man and Superman' is a work written by__.

 (a) William Shakespeare 

(b) G. B Shaw 

 (c) Leo Tolstoy 

(d) Gharles Dickens 

Ans. b 

06. Who is the greatest English dramatist?

 (a) P. B. Shelley 

(b) Virginia Wolff 

 (c) G. B. Shaw 

(d) T. S. Eliot 

Ans. c 

07. Who is the modern philosopher who was awarded Nobel Prize for literature? 

 (a) James Baker 

 (b) Dr. Kissinger 

 (c) Bertrand Russell 

(d) Lenin 

Ans. c 

08. Bertrand Russell was a British--- 

 (a) Journalist 

(b) Scientist 

 (c) Philosopher 

(d) Astronaut 

Ans. c 

09. The author of 'Road to Freedom' is- 

 (a) James Baker 

(b) Dr. Kissinger 

 (c) Bertrand Russell 

(d) Lenin 

Ans. c 

10. History of the II world war is written by--

 (a) Keats 

(b) Winston Churchill 

 (c) Clinton 

(d) None of them Ans. b 

11. Who wrote the short story 'The Gift of the Magi'? 

 (a) William Wordsworth 

(b) Nixon 

 (c) Jane Austen 

(d) O' Henry 

Ans. d 

12. O' Henry is famous for- 

 (a) Drama 

 (b) Short Story 

(c) Novel 

(d) France 

Ans. b 

13. Who was the greatest modern American short story writer? 

 (a) E. Hemingway 

(b) S. Bellow 

 (c) W. A Longfellow 

(d) O' Henry 

Ans. d 

14. Who wrote the Introduction to Rabindranath Tagore's Songs Offerings? 

 (a) T. S Eliot 

 (b) Auden 

 (c) Ezra Found 

 (d) W. B Yeats 

Ans. d 

15. Famous Irish poet and dramatist is__.

 (a) H. G. Wells 

(b) Alexander 

 (c) Tolstoy 

(d) W. B. Yeats 

Ans. d 

16. Who translated 'Gitanjali' of Rabindranath Tagore in English? 

 (a) W. B. Yeats 

(b) John Keats 

 (c) Robert Frost 

(d) Ralph Hodgson 

Ans. a 

17. 'The Sacred Flame' is written by___.

 (a) William Somerset Maugham 

(b) G B Shaw 

 (c) Ernest Hemingway 

 (d) Oscar Wilde 

Ans. a 

18. Who is the author of the book 'Of Human Bondage'? 

 (a) Charles Dickens 

(b) Somerset Maugham 

 (c) Jane Austen 

(d) D. H. Lawrence 

Ans. b 

19. What kind of literary work is „The Luncheon‟ by Somerset Maugham? 

 (a) A novel 

(b) A short story 

 (c) A poem 

(d) A scientific article 

Ans. b 

20. What is the work of Winston Churchill? 

 (a) History of the Second World War 

 (b) History of the English Speaking People 

 (c) Life in Marlborough 

 (d) Far from the Madding Crowd 

Ans. a 

21. In which year Winston Churchill got the Novel prize in literature? 

 (a) 1943 

(b) 1945 

(c) 1948 

(d) 1953 

Ans. d 

22. Who was a statesman but awarded Nobel Prize in English Literature? 

 (a) Stalin 

 (b) Nixon 

 (c) Churchill 

 (d) Roosevelt 

Ans. c 

23. What was the real name of the great American short-story writer, 'O Henry'? 

 (a) Samuel L. Clemens 

(b) William Sydney Porter 

 (c) Fitz-James O Brien 

 (d) William Huntington Wright 

Ans. b 


24. One of the four mentioned below is not a novelist of Victorian Age- 

 (a) Charles Dickens 

(b) George Eliot 

 (c) James Joyce 

(d) Thomas Hardy 

 Ans.c 

25. What was the first novel of Virginia Woolf? 

 (a) The Waves 

 (b) To the light house 

 (c) The voyage out 

(d) Jacob's Room 

Ans. c 

26. 'To the light house' is a work of__.

 (a) Jane Austen 

(b) Shakespeare 

 (c) S. T. Coleridge 

(d) Virginia Woolf 

Ans. d 

27. 'The Rainbow' is__.

(a) a poem by Wordsworth 

 (b) a short story by Maugham 

 (c) a novel by D. H. Lawrence 

 (d) a verse by Coleridge 

Ans. c 


28. 'Lady Chatterley's Lover' is a novel written by- 

 (a) William Somerset Maugham 

 (b) Thomas Hardy 

 (c) Charles Dickens 

 (d) D. H. Lawrence 

Ans. d 

29. The most striking feature of D.H. Lawrence's character is that- 

 (a) they almost portray himself 

 (b) they live a very simple life 

 (c) they live a very simple life 

(d) they are sly of themselves 

Ans. a 

30. D. H. Lawrence a famous novelist of Modern Age is not the author of one of the four novels mentioned below:  

 (a) The Rainbow 

(b) Lady Chatterley's Lover 

 (c) Sons and Lovers 

(d) Ulysses 

Ans. d 

31. Any one of the following pairs is literary collaborator ?

 (a) Eliot and Pound 

(b) Yeats and Eliot 

 (c) Pope and Dryden 

(d) Shelley and Keats 

Ans. a 

32. T. S. Eliot was born in---- 

 (a) Ireland 

(b) England 

(c) Wales 

(d) USA 

Ans. d 

33. The literary work 'The Waste Land' is a- 

 (a) poem by T.S Eliot 

 (b) historical work by Charles Dickens 

 (c) play by P.B. Shelley 

 (d) None 

Ans. a 

34. In which poem do you find Hindu allusion of philosophy? 

 (a) Kubla Khan 

(b) The Patriot 

 (c) The Waste Land 

(d) The Cloud 

Ans. c 

35. Who wrote 'The waste Land'? 

 (a) W. B. Yeats 

(b) Robert Forst 

 (c) W. H. Auden 

(d) T. S. Eliot 

Ans. d 

36. According to most of the critics who is not a romantic poet? 

 (a) John Keats 

(b) T. S. Eliot 

 (c) Rabindranath Tagore 

(d) William Wordsworth 

Ans. b 

Mock Test On Modern Age Multiple Choice Questions with Answers >> Modernist Period >> Multiple Choice Questions and Answers on Modern Age in English Literature | Top 100 MCQs on Modern Age >> MCQ on Modern Writers and their Literary works | MCQ, Mock Test and Quiz on Modern Age #English_Literature.

Top 100 MCQs and Quizzes on Modern Age in English Literature | MCQ on Modern Age in English Literature >> Modern Age MCQ with Answers >> English Literature MCQS on Modern and Post Modern Periods & Movements. 


37. 'Murder in the Cathedral' is written by--- 

 (a) Harold Pinter 

(b) T. S Eliot 

 (c) G. B. Shaw 

(d) Samuel Beckett 

Ans. b 

38. Who is famous for the theory of 'Objective Co-relative'? 

 (a) Virginia Woolf 

(b) William Somerset Maugham 

 (c) Edward Morgan Forster 

(d) T. S Eliot 

Ans. d 

39. Who of the following was a poet? 

 (a) T. S Eliot 

(b) Charles Dickens 

 (c) Jane Austen 

(d) G. B Shaw 

Ans. a 

40. T. S. Eliot is an English poet who is famous for the sensuousness. What do. T. S stand for? 

 (a) Thomas Stearns 

(b) Thompson Simson 

 (c) Thomas Stewart 

(d) Thomas Stephen 

Ans. a 


Multiple Choice Questions on Modern Age in English Literature >> Modern Age MCQs Questions/ Answers


41. T. S Eliot is a____poet. 

 (a) Romantic 

(b) Victorian 

 (c) Modern 

(d) Post-modern 

Ans. c 

42. 'The Waste Land' is-

(a) a drama 

 (b) a poem 

(c) a novel 

(d) an essay 

Ans. b 

43. A Russian author who refused Nobel Prize 

 (a) Maxim Gorky 

(b) Ruskin 

 (c) Alexander Solzhenitsyn 

(d) Boris Pasternak 

Ans. d 


45. 'The Good Earth' has been written by-

 (a) Virginia Wolff 

 (b) George Eliot 

 (c) Charles 

(d) Pearl S. Buck 

Ans. d 

46. Who is the author of 'For Whom the Bell Tolls'? 

 (a) Charles Dickens 

(b) Homer 

 (c) Lord Tennyson 

(d) Ernest Hemingway 

Ans. d 

47. American female novelist Pearl S. Buck got Nobel Prize in 1938 for the book___.

 (a) The Good Earth 

(b) House Divided 

 (c) The Patriot 

(d) De Cameron 

Ans. a 

48. Nobel Prize winner American woman novelist is- 

 (a) Bronte 

 (b) Austen 

 (c) Woolf 

 (d) Pearl S. Buck 

Ans. d 

49. "Into the ___ of death rode the six hundred". 

 (a) city 

(b) tunnel 

(c) road 

(d) valley 

Ans. d 

50. 'Melodrama' is a kind of play of—

(a) violent and sensational themes 

(b) historical themes 

 (c) philosophical themes 

(d) pathetics themes 

Ans. a 

51. What is an epic? 

 (a) a prose composition 

(b) a romance 

 (c) a novel 

(d) a long poem 

Ans. d 

52. A Fantasy is_.

 (a) An imaginary story 

(b) A funny film 

 (c) A real life event 

(d) A funny place 

Ans. a 

53. Readers who have electic tastes in literature—

 (a) read strange books 

(b) read a wide variety of books 

 (c) read books on just one topic 

 (d) do not read books 

Ans. b 

54. Choose the one which does not fit in—

 (a) sonnet 

(b) ode 

(c) stanza 

(d) elegy 

Ans. c 

55. 'Blank Verse' is a kind of verse— 

 (a) having blanks in the verse 

(b) having no rhyming end 

 (c) having no significance 

(d) having no rhythmic flow 

Ans. b 


57. A drama is a/an 

 (a) novel retold in dialogue 

(b) magical performances on the stage 

 (c) fairy tale 

(d) story translated into action 

Ans. b 

58. Which word does not relate to literature?— 

 (a) epilogue 

(b) monologue 

 (c) prologue 

(d) demagogue 

Ans. d 


60. Earnest Hemingway is a famous-- 

 (a) British novelist 

(b) Irish novelist 

 (c) American Novelist 

(d) Latin American Novelist 

Ans. c 

61. Earnest Hemingway is the author of-- 

 (a) The old man and the sea 

(b) the Invisible Man 

 (c) Arms and the Man 

(d) A doll's House 

Ans. a 

62. Who writes 'Waiting for Godot'? 

 (a) Bertolt Brecht 

(b) Samuel Beckett 

 (c) Henric Ibsen 

(d) Samuel Butler 

Ans. b 


63. Who Wrote 'The Birthday Party'? 

 (a) James Joyce 

(b) G. B. Shaw 

 (c) Harold Pinter 

(d) Jane Austen 

Ans. c 

64. Who authored that statement "Injustice anywhere is a threat to justice everywhere"?

 (a) Harold Laski 

(b) Martin Luther King 

 (c) Tocqueville 

(d) Abraham Lincoln 

Ans. b 

65. "I have a ___ that one day this nation will live out the true meaning of its creed that all man are created equal." 

 (a) desire 

(b) hope 

(c) dream 

(d) wish 

Ans. c 

66. Who is the author of 'The Old Man and the Sea'?

 (a) H. Melville 

(b) George Orwell 

 (c) Charles Dickens 

(d) E. Hemingway 

Ans. d 

67. Who is the author of the novel 'The Sun also Rises'?  

 (a) H. G. Wells 

(b) George Orwell 

 (c) Ernest Hemingway 

(d) Thomas Hardy 

Ans. c 

68. Nobel Prize winner in literature 'Harold Pinter' is from- 

 (a) Us (b) Australia 

(c) UK 

(d) Canada 

Ans. c 

69. "Justice delayed is justice denied" was state by_.

 (a) Shakespeare 

(b) Emerson 

 (c) Gladstone 

(d) John Keats 

Ans. C 

70. 'But I have promises to keep And miles to go before I sleep'- was written by- 

 (a) T. S Eliot 

(b) W. B 

 (c) Robert Frost 

(d) Ted Huges 

Ans. c 

71. Who authored the statement 'The government is the best which governs least'? 

 (a) Hobart Spancer 

 (b) Harold Laski 

 (c) Tocqueville 

(d) Henry David Thoreau 

Ans. d 

72. Who said 'Man is a political animal'? 

 (a) Dante 

(b) Aristotle 

(c) Voltaire 

(d) Plato 

Ans. b 

73. Whose dying words were, 'Crito, I owe a cock to Ascleping; will you remember to the debt?' 

 (a) Aristotle 

(b) Tules 

 (c) Socrates 

(d) Robert Louis Stevenson 

Ans. c 


74. "Achilles" was-- 

 (a) a great Trojan fighter 

(b) a great Greek fighter 

 (c) a great Roman fighter 

(d) husband of Helen 

Ans. b 

75. Who said 'An unexamined life is not worth living'? 

 (a) Socrates 

(b) Plato 

(c) Aristotle 

(d) Zeno 

Ans. a 

76. England expects every man to do his duty- Who told it? 

 (a) Nelson 

(b) Churchill 

 (c) Wilson 

(d) Thatcher 

Ans. a 

77. Adela is character in a novel written by__.

 (a) Joseph Conrad 

(b) James Joyce 

 (c) E.M. Forster 

(d) Rudyard Kipling 

Ans. c 

78. A Russian author who refused Nobel Prize -

 (a) Maxim Gorky 

(b) Ruskin 

 (c) Alexander Solzhenitsyn 

(d) Boris Pasternak 

 Ans. d 

79. Who was a statesman but awarded Nobel Prize in English Literature? 

 (a) Stalin 

 (b) Nixon 

 (c) Churchill 

 (d) Roosevelt 

Ans. c 

80. Who was the first husband of Helen of Troy? 

 (a) Paris 

(b) Agamemnon 

 (c) Achilles 

(d) Menelaus 

Ans. d 

81. According to the writer of 'A Mother in Mannville' which of the following word best describes the character of Jerry- 

 (a) Brave 

 (b) Honesty 

 (c) Independence 

 (d) Integrity 

Ans. d 

82. Who is the modern philosopher who was awarded Nobel Prize for literature? 

 (a) James Baker 

(b) Dr. Kissinger 

 (c) Bertrand Russell 

(d) Lenin 

Ans. c 

83. Who among the following is not a recipient of the Nobel Prize in Literature? 

 (a) Rabindranath Tagore 

(b) W. B Yeats 

 (c) T. S Eliot 

(d) Robert Browning 

Ans. d  


Helen of Troy was the wife of--- 

 (a) Agamemnon 

(b) Achilles 

 (c) Menelaus 

(d) Ulysses 

Ans. c 

 Award of Nobel Prize in Literature was started from the year- 

(a) 1901 

(b) 1911 

(c) 1913 

(d) 1917 

Anss. a 

American female novelist Pearl S. Buck got Nobel Prize in 1938 for the book. 

(a) The Good Earth 

(b) House Divided 

 (c) The Patriot 

(d) De Cameron 

Ans. a 

Nobel Prize winner in literature 'Harold Pinter' is from- 

(a) US 

 (b) Australia 

(c) UK 

(d) Canada 

Ans. c 

Who was not awarded the Nobel Prize? 

 (a) John Galsworthy 

(b) Orthan Pamuk 

 (c) Winston Churchill 

(d) Elizabeth Barrett 

Ans. d 

Nobel Prize winner American woman novelist is- 

(a) Bronte 

 (b) Austen 

 (c) Woolf 

 (d) Pearl S. Buck 

Ans. d 

Who was awarded Nobel Prize for the poem 'The Waste Land'? 

 (a) D. H. Lawrence 

(b) Lord Tennyson 

 (c) T. S Eliot 

(d) William Wordsworth 

Ans. c 

Who is the father of Modern English Literature? 

 (a) G. B. Shaw 

(b) Shakespeare 

(c) P.B. Shelley 

(d) William Wordsworth 

Ans. a 

99. The author of the book „The Sense of an Ending‟-

(a) Julian Barnes 

(b) Henry Fielding 

 (c) R.K. Narayan 

 (d) Toas Transtromer 

Ans. a 

100. Among the following who is not a poet? 

 (a) Matthew Arnold 

 (b) Robert Frost 

 (c) John Donne 

(d) Doris Lessing 

Ans. d 

Who was not awarded the Nobel Prize? 

 (a) John Galsworthy 

 (b) Orhan Pamuk 

 (c) Winston Churchill 

(d) Elizabeth Barrett 

Anss. d 

Who wrote 'Crime and Punishment'? 

 (a) George Eliot

 (b) Dostoyevsky

 (c) Anglo Saxon 

(d) John Keats 

Ans. b 


107. Who is the author of „India Wins Freedom‟? 

 (a) Mahatma Gandhi 

(b) J.L. Nehru 

 (c) Abul Kalam Azad 

(d) Moulana Akram Khan 

Ans. c 

108. Who received the Nobel Prize for Literature in 2013? 

 (a) Alice Munro 

(b) Gunter Grass 

 (c) Nadine Gordimer 

(d) V.S. Naipaul 

Ans. a 

 Emily Bronte is a — 

 (a) poet 

 (b) critic 

(c) novelist 

(d) scientist 

Ans. c 





Who is well known for his translation of „The Rubaiyat of Omar Khayyam‟ into English. 

 (a) Rose Macaulay 

 (b) Edward Fitzerald 

 (c) George Bernard Shaw 

 (d) D.H. Lawrence 

Ans. b

 

Who wrote the book "Cancer Wards" ?

 (a) Alexander Solzhenitsyn 

 (b) Alexander Pope 

 (c) Boris Pasternak 

 (d) Leo Tolstoy 

Ans. a 

Goethe is the greatest poet of— 

(a) Germany 

 (b) Russia 

(c) England 

 (d) France 

Ans. a 

What type book „The Woman‟ is—  

 (a) Novel 

 (b) Story 

(c) Essay 

 (d) Drama 

Ans. a 

A.S. Hornby is famous for— 

 (a) writing dictionaries 

 (b) writing poems 

 (c) writing songs 

 (d) writing textbooks 

Ans. a 






Who is regarded as the 'Father of the Science Fiction'?  

(a) Isaac Asimov 

(b) Jules Verne  

(c) H.G. Wells 

(d) Arthur C.Clarke 

Ans. b 

The phrase 'Ahilles' heel' means ?

(a) A strong point 

(b) A weak point  

(c) A permanent solution 

(d) A serious idea 

Ans. b 

Award of Nobel Prize in Literature was started from the year-  

(a) 1901    

(b) 1911 

(c) 1913 

(d) 1917   

Ans. a 

Who is the only Laureate to refuse the Nobel Prize? 

 (a) Jea- Paul Sartre 

 (b) Rabindranath Tagore 

 (c) Leo Tolstoy 

 (d) T.S. Eliot 

Ans. a 


Who is well known for his translation of „The Rubaiyat of Omar Khayyam‟ into English. 

(a) Rose Macaulay 

 (b) Edward Fitzerald 

 (c) George Bernard Shaw 

 (d) D.H. Lawrence Ans. b 


Who received the Nobel Prize for Literature in 2013 ?

 (a) Alice Munro 

(b) Gunter Grass 

 (c) Nadine Gordimer 

(d) V.S. Naipaul 

Ans. a 

Modern Age writers and their major works Timeline Click Here

Quiz and Mock Test on English Literature Click Here

Romantic Period MCQs in English Literature

Multiple Choice Questions On Victorian Period

PARTICIPATE IN MOCK TEST 


Mock Test with Answers on Modern Period in English Literature


MCQ on Modern Age in English Literature:


What is the title of section IV of the Wasteland by TS Eliot? 


The Burial of the Dead
A Game of Chess
Death by Water
Fire Sermon

Correct answer
Death by Water
 

Apart from Ezra Pound, Hilda Doolittle and Richard Aldington, who was the fourth proponent of the Imagist Movement? 


Tristan Tzara
Louis Aragon
Salvador Dali
Amy Lowell
 Ans. D
 

'World within World', which is originally a re-creation of the political and social atmosphere of the 1930s, is an autobiography of - 


A. Cecil Day Lewis
B. Richard Aldington
C. Dylan Thomas
D. Stephen Spender
 Ans. D
 

Which writer from the following has been awarded a Nobel Prize for literature and an Oscar for his works? 


A. Samuel Beckett
B. John Osborne
C. GB Shaw
D. Dylan Thomas
 Ans. C

Which writer's plays are popular as 'memory plays'? 


Harold Pinter
Samuel Beckett
Eugene Ionesco
Martin Esslin

Correct answer
Harold Pinter
 

Who of the following was not the part of the Angry Young Men Movement consisted of a group of British novelists and playwrights? 


John Osborne
Alan Sillitoe
Kingsley Amis
Arnold Bennett
 
 

Kurtz is a very famous figure of which novel of the following? 


A. Desperate Remedies
B. Soldiers Three
C. The Invisible man
D. Heart of Darkness
 
 Ans. D

The writer of 'Of Human Bondage' is - 


Somerset Maugham
EM Forster
Dorothy Richardson
James Joyce
 

Which novel of Forster is divided into three parts named as Mosque, Caves and Temple? *


Howards End
A Passage to India
Maurice
The Long Journey

Correct answer
A Passage to India
 

Identify the novel which was initially titled as 'Paul Morel'. 


A. The White Peacock
B. Lady Chatterley's Lover
C. Sons and Lovers
D. The Trespassers

Ans. C
 

What is the incorrect explanation of the Georgian Poetry from the following? 


A. It was aimed to write poetry that was true to life and without any ornamentation or exaggeration.

B. It is extremely sentimental and recalled imagery from the English Romanticists.

C . It has parallels with the Scottish Kailyard School of poetry.
 
D. It has a sense of nostalgia and has the British Empire and expansion as a theme of poetry.

Ans. D
 

Which novel of George Orwell is marked as a satire on equality? 


Burmese Days
Animal Farm
Nineteen Eighty-Four
No Man's Land

Ans.
Animal Farm
 

Who wrote 'Seven Types of Ambiguity' leading the field of literary criticism in the first half of the 20th century? 


A. William Empson
B. IA Richards
C. AC Bradley
D. TS Eliot

Ans. William Empson
 

Who popularized the term 'Objective Correlative' in his writings? 


A. FR Leavis
B. IA Richards
C. TS Eliot
D. William Empson

Ans. C
 

Who inaugurated the genre "The Campus Novel" which is also known as the university novel? 


A. Anthony Burgess
B. Kingsley Amis
C. Graham Green
D. Aldous Huxley
 
Correct answer
Kingsley Amis
 

Which literary work of TS Eliot was edited by Ezra Pound? 


A. The Wasteland
B. Gerontion
C. Ariel Poems
D. Ash Wednesday

Ans. A
 

Identify the incorrect match. 


A. TS Eliot - The Hollow Men
B. Samuel Beckett - Endgame
C. John Osborne - Look Back in Anger
D. Virginia Woolf - Women in Love
 
And. D
 

Who did not belong to the Bloomsbury group from the following? 


A. E.M. Forster
B. Lytton Stratchey
C. Virginia Woolf
D. DH Lawrence

Correct answer
DH Lawrence
 

Who of the following is not a part of the movement poets? 


A. Philip Larkin
B. Kingsley Amis
C. Edith Sitwell
D. John Wain
 
Correct answer
Edith Sitwell
 

Who is the writer of 'Riders to the Sea'? 


A. Dylan Thomas
B. John Millington Synge
C. Sean O'Casey
D. Noel Coward

Ans. Synge
 

The character of Stephen Dedalus is associated with - 


A. Heart of Darkness
B. Ulysses
C. The Way of the World
D. The Return of the Native

Ans. B




Post a Comment

0 Comments