3rd year paper -V

UGB, NBU ENGLISH HONOURS 

MCQs on Victorian Age


1. The Pre-Raphalite school of poets were associated with —


(A) Politics
(B) Painting
(C) Music
(D) Dance

Ans. Painting

2. Queen Victoria died in —


(A) 1903
(B) 1902
(C) 1901
(D) 1900

Ans. 1901

3. "A  Pomegranates" was written by —


(A) Robert Browning
(B) Elizabeth Bairett Browning
(C) Dante Gabriel Rossetti
(D) Christina Georgina Rossetti

Ans. Dante Gabriel Rossetti

4. 'In Memoriam’ is an elegy -written on the death of— 


(A) Arthur Hugh Clough
(B) John Keats
(C) Edward King
(D) Arthur Henry Hallam

Ans. Arthur Henry Hallam

5. John Ruskin’s Modern Painters was first published in —


(A) 1840
(B) 1841
(C) 1842
(D) 1843

Ans. 1843

6. 'The Defence of Lucknow’ is a poem by —


(A) William Wordsworth
(B) Matthew Arnold
(C) Oscar Wilde
(D) Alfred Lord Tennyson

Ans. Alfred Lord Tennyson

7. We come across the sisters Lora and Lizzie in tine poem —


(A) 'The lady of Shalott’
(B) Abt Vogler
(C) Goblin Market
(D) Rugby Chapel

Ans. Goblin Market

8. The character of Heathcliff appears in —


(A) Wuthering Heights
(B) Jane Eyre
(C) Middlemarch
(D) Far from the Madding Crowd

Ans. Wuthering Heights

9. The famous scientific work written by Charles Lyell is —


(A) Principles of Psychology
(B) Principles of Geology
(C) Principles of Physiology
(D) Principles of Zoology

Ans. Principles of Geology

10. Which one of the following poems is a dramatic monologue ?'


(A) Morte d’Arthur
(B) Tithonus
(C) The Lady of Shalott
(D) Crossing the Bar

Ans. Tithonus

11. Which one of the following novels falls under tire category of historical fiction ?


(A) Dombey and Son
(B) Barnaby Rudge
(C) Hard Times
(D) Nicholas Nickleby

Ans. Barnaby Rudge

👉Dombey and Son > Domestic fiction
Hard Times > Novel, Fiction, Social criticism, Industrial novel
Nicholas Nickleby >
Humorous Fiction, Social criticism

12. Who defined poetry as the “criticism of life” —


(A) William Wordsworth
(B) Hippolyte Taine
(C) Matthew Arnold
(D) Walter Pater

Ans. Matthew Arnold

13. Which one of the following is a novel by Oscar Wilde ?


(A) The Importance of Being Earnest
(B) The Picture of Dorian Gray
(C) Salome
(D) A Woman of No Importance

Ans. The Picture of Dorian Gray
👇
A.  Play
B. Novel
(C) Play
(D) Play

14. The Second Reform Act was passed in—

 
(A) 1837
(B) 1847
(C) 1857
(D) 1867

Ans. 1867

15. The Dynasts is a drama in verse by —


(A) Alfred Tennyson
(B) Robert Browning
(C) Matthew Arnold
(D) Thomas Hardy

Ans. Thomas Hardy

16. Becky Sharp is a character from —


(A) Jane Eyre
(B) Great Expectations
(C) Vanity Fair
(D) North and South

Ans. Vanity Fair

17. The verse drama 'The Sisters' was written by —'


(A) A. C. Swinburne
(B) Alfred Tennyson
(C) D. G Rossetti
(D) Matthew Arnold

Ans. A. C. Swinburne

18. The title of the sonnet sequence by D. G. Rossetti is —


(A) The House of Love
(B) The House of Death
(C) The House of Life
(D) The House of Pride

Ans. The House of Life

19. Alfred Tennyson became the poet Laureate in _


(A) 1848
(B) 1850
(C) 1852
(D) 1854

Ans. 1850

20. Which of the following pail's is incorrectly matched ?


(A) George Eliot : Silas Marner
(B) Elizabeth Gaskell : Mary Barton
(C) Thomas Hardy : The Return of the Native
(D) Charles Dickens : The Warden

Ans. The Warden, novel by Anthony Trollope


1. Which of the following group of writers can be associated with 20th century literature ?

(A) Shaw, Wells and Galsworthy
(B) Fielding, Richardson and Smollet
(C) Hardy, Dickens and Jane Austen
(D) Milton, Donne and Herbert

2. The accession of George V took place in

(A) 1919
(B) 1911
(C) 1910
(D) 1909

Ans. 1911

3. Who is not a member of the Bloomsbury Group ?

(A) E. M. Forster
(B) G B. Shaw
(C) Leonard Woolf
(D) Lytton Strachey

Ans. G B. Shaw

4. Ezra Pound was the main exponent of *

(A) Imagism
(B) Impressionism
(C) Smrealism
(D) Dadaism

Ans. Imagism

5. Robert Brooke wrote his poetry during which conflict ?

(A) Boer War
(B) Second World War
(C) First World War
(D) Korean War

Ans. First World War

6. "The Pylons” was written by —

(A) Edmund Spenser
(B) Stephen Spender
(C) D. H. Lawrence
(D) W. H. Auden

Ans. Stephen Spender

7. Who wrote problem plays?

(A) John Galsworthy
(B) W. B. Yeats
(C) T. S. Eliot
(D) L. Abercrombie

Ans. John Galsworthy

8. In which of Shaw's plays, there is a reference to protestantism and nationalism?

(A) Anns and tire Man
(B) Candida
(C) Saint Joan
(D) Pygmalion

Ans. Saint Joan 

9. “Religion by the Blood” is a phrase associated with?

(A) Janies Joyce
(B) Conrad
(C) Virginia Woolf
(D) D. H. Lawrence

Ans. D. H. Lawrence

10. Which of the authors is not a

(A) E. M. Forster
(B) James Joyce
(C) Virginia Woolf
(D) W. M. Thackeray

11. Who was the first to use the term "Stream of Consciousness"?

(A) James Joyce
(B) Walter Allen
(C) W. Y. Tindall
(D) William James

12. Which was the first novel of Virginia Woolf?

(A) Night and Day
(B) The Voyage Out
(C) Jacob's Room
(D) Mrs. Dalloway

13. The poem "Leda and the Swan” was written by _

(A) Thomas Hardy
(B) W. B. Yeats
(C) D. H. Lawrence
(D) Wilfred Owen

Ans. W. B. Yeats

14. W. H. Auden was influenced by —

(A) Plato
(B) Dante
(C) Socrates
(D) Marx and Freud

Ans. Dante

15. Who popularised the term “objective correlative” ?

(A) I. A. Richards
(B) F. R. Leavis
(C) David Daiches
(D) T. S. Eliot

Ans. T. S. Eliot

16.  Edward Thomas was a/an —

(A) Elizabethan poet
(B) Victorian poet
(C) Edwardin poet
(D) Georgian poet

17. Stephen Spender was one of the distinguished poets of

(A) America
(B) Britain
(C) Italy
(D) France

18. When was T. S. Eliot's The Waste Land” published ?

(A) 1900
(B) 1921
(C) 1920
(D) 1922

19. Which of the following is the period of World War 1 ?

(A) 1939- 1944
(B) 1929- 1934
(C) 1914-1919
(D) 1920- 1924

20. “Animal Farm” is 'George Orwell's indictment of which of the following?

(A) Socialism
(B) Democracy
(C) Communism
(D) Monarchy


Post a Comment

0 Comments