MCQ On Neoclassical Period | English Literature

 Neo-Classical Age MCQ and Mock Test

Multiple Choice Questions On Neo-classical Period | History of English literature

Multiple Choice Questions on English Literature : Old English or Anglo Saxon Period | Middle English Period | Renaissance Period | Reformation | Elizabethan Age | Jacobean Age | Caroline Period | Commonwealth, Puritanism Age | The Restoration Period |Neo-Classical AgeTransition Age, The Age of Johnson | The Romantic Period | The Victorian Period | Modern Period | Post Modern Period

Neo classical Period MCQs

1.The first phase of industrial revolution was from about -


a. 1750-1850           
b. 1660-1700
c. 1700-1785
d. 1785-1838

Ans. 1750-1850


2.The peterloo massacre took place -


a. 1719, Aug 16         
b. 1819, Aug 16
c. 1819, Aug 18         
d. 1719, Aug 18

Ans. 1819, Aug 16

3. The author of  "The marriage of Heaven and Hell" and 'The Book of Thell'  is ____.


a. Wordsworth               
b. Robert Burns
c. Blake                     
d. Thomas Gray

Ans. William Blake

4.How many poems were included in the first publication of "Lyrical Ballads"-


a. 32                                     
b. 19
c. 18                                     
d. 23

Ans. 23

5. "The Lyrical Ballads" opens with -


a. Kubla Khan                             
b. The prelude
c. The Rime of ancient mariner
d. Tintern abbey

Ans. The Rime of ancient mariner

6. Who wrote the poem "Thalaba"-


a. Wordsworth               
b. S. T. Coleridge
c. P. B. Shelley               
d. Shouthey

Ans. Southey

7. Which poem begins with the famous line "A thing of beauty is a joy for ever"-


a. Tintern abbey           
b. Endymion
c. Adonais                   
d. Kabla khan

Ans. Endymion

8.Who wrote "Luci" poems -


a. Wordsworth             
b. Southey
c. Scott.                             
d. Donne

Ans. Wordsworth

9.Who brought the concept of 'Negative Capability'-


a. Wordsworth
b. Coleridge
c. Keats
d. Shelley

Ans. Keats

10.Shelley was expelled from the Oxford University due to the publication of -


a. The revolt of Islam
b. Necessity of Atheism
c. The triumph of life
d. The mosque of Anarchy

Ans. Necessity of Antheism


11. Edward Gibbon was the first historian of England who wrote in a literary manner. His greatest historical work is _______.


A. Lives of Poet
B. The Decline of the Roman Empire
C. The Village
D. The Rambler

Ans. The Decline of the Roman Empire

12. The Royal Society established in England in _____.


A. 1660
B. 1662
C. 1558
D. 1559

Ans. 1662

13. The dramatic literature of Eighteenth century was not of a high order. One of the reasons of the decline of drama during this period was ____


A. The death of Queen Anne in 1714
B. American Revolution in 1775-1783
C. Act of Licensing in 1737
D. Beginning of Seven Years War in 1756.

Ans. Act of Licensing in 1737

14. ______ becomes the first Hanoverian king in 1714.


A. William III
B. James II
C. George I
D. George II

Ans. George I

15. George III succeeded the throne in ___.


A. 1727
B. 1714
C. 1702
D. 1760

Ans. 1760

Periods of English Literature

450-1066 Old English or Anglo Saxon Period
1066-1500 Middle English Period
1500-1600 The Renaissance Period
1521-1603 Reformation
1558-1603 Elizabethan Age
1603-1625 Jacobean Age
1625-1649 Caroline Period
1625-1660 Commonwealth, Puritanism Age
1660-1700 The Restoration Period
1700-1740 Neo-Classical Age
1740-1800 Transition Age, The Age of Johnson
1798-1837 The Romantic Period
1837-1903 The Victorian Period
1848-1860 The Pre-Raphaelites
1890-1914 Acsthetic Movement
1912-1914 Imagist Movement
1910-1936 The Georgian Period
1901-1945 The Modern Period
1914-1918 War Poetry
1945. The Post Modern Period


__________________________________________
Old And Middle English MCQ 
__________________________________________

👉 Top 50 MCQs on Middle English click here


👉 To download PDF click here


👉For Restoration Period MCQs click here


Post a Comment

0 Comments