MCQ on MODERNIST PERIOD (Paper VI, part- 3, UGB

MCQ ON MODERN PERIOD

(ENG. HONOURS, PART 3, PAPER VI, UGB 2020)


1. Who  among  the  following  wrote  the  unfinished  epic The  Cantos? 

(A) James  Joyce 

(B) Virginia  Woolf 

(C) Ezra  Pound 

(D) T.S.  Eliot 


Ans. C


2.   T.  S  Eliot’s The  Waste  Land  has-? 

(A) 4 

(B) 5 

(C) 6 

(D) 7  parts. 


Ans. B


3. To  whom  the  slogan  “Make  It  New”  is  widely  attributed? 

(A) D.H.  Lawrence 

(B) Joseph  Conrad 

(C) Gertrude  Stein 

(D) Ezra  Pound 


Ans. D


4. Find  the  odd  one  out. 

(A) Dylan  Thomas 

(B) Rupert  Brooke 

(C) Wilfred  Owen 

(D) Siegfried  Sassoon


Ans. A


( Odd means different. In these options Apart from Dylan Thomas all the poet wrote during the World war I)


5. Who  is  the  “chocolate  cream  soldier”  in  G.B.  Shaw’s Arms  and  the  Man? 

(A) Sergius 

(B) Major  Petkoff 

(C) Bluntschli 

(D) Nicola 


Ans. C


6. Who  used  term  “dissociation  of  sensibility”  first? 

(A) T.S  Eliot 

(B) E.M  Forster 

(C) W.B.  Yeats 

(D) G.B.  Shaw 


Ans. A


7. Choose  the  correct  chronological  order: 

(A) A  Passage  to  India-Mrs.  Dalloway-Ulysses  -  Pointed  Roofs 

(B) A  Passage  to  India-Ulysses  -  Pointed  Roofs  -Mrs.  Dalloway 

(C) Mrs.  Dalloway-Ulysses  -  Pointed  Roofs  -A  Passage  to  India 

(D) Pointed  Roofs-Ulysses-A  Passage  to  India-  Mrs.  Dalloway 


Ans. D


8. Who  wrote  the  novel Nineteen  Eighty-Four? 

(A) George  Orwell 

(B) Dorothy  Richardson 

(C) D.H.  Lawrence 

(D) E.M.  Forster 


Ans. A


9. Which  of  the  following  is  not  a  modernist  movement? 

(A) Expressionism 

(B) Surrealism 

(C) Realism 

(D) Humanism


Ans.  C


10. Which  movement  is  connected  to  the  slogan  ‘Art  for  Art’s  Sake? 

(A) Futurism 

(B) Cubism 

(C) Aestheticism 

(D) Imagism 


Ans. C


11. How  many  short  stories  are  there  in  James  Joyce’s Dubliners? 

(A) 14 

(B) 15 

(C) 16 

(D) 17 


Ans. B


12. Principles  of  Literary  Criticism  is  written  by: 

(A) I.A.  Richards 

(B) William  Empson 

(C) Allen  Tate 

(D) Cleanth  Brook 


Ans. A


13. The  main  character  of  the  play The  Playboy  of  the  Western  World  is 

(A) Shawn  Keogh 

(B) Margaret  Flaherty 

(C) Michael  James  Flaherty 

(D) Christy  Mahon 


Ans. D


14. Who  among  the  following  was  NOT  a  part  of  the  ‘Imagist’  movement? 

(A) Ezra  Pound 

(B) Richard  Aldington 

(C) Hilda  Doolittle 

(D) Virginia  Woolf


Ans. D


15. Of  Human  Bondage  is  written  by  : 

(A) Oscar  Wilde 

(B) Henry  James 

(C) Somerset  Maugham 

(D) Joseph  Conrad 


Ans. C


16.James  Joyce  was  a 

(A) a  film  director 

(B) a  singer 

(C) a  novelist 

(D) a  scientist 


Ans. C


17.The  term  ‘lost  generation’  was  coined  by 

(A) Virginia  Woolf 

(B) Dorothy  Richardson 

(C) Gertrude  Stein 

(D) W.H.  Auden 


Ans. C


18.D.  H.  Lawrence’s Sons  and  Lovers  published  in 

(A) 1913 

(B) 1914 

(C) 1915 

(D) 1916 


Ans. A


19. The Criterion  by  T.S.  Eliot  is  a (A) Journal 

(B) Book 

(C) Poem 

(D) Magazine


Ans. D


20. The  character  Stephen  Dedalus  appears  in  which  of  the  two  works  of  James Joyce? 

(A) A  Portrait  of  the  Artist  as  a  Young  Man  and Finnegan’s  Wake 

(B) A  Portrait  of  the  Artist  as  a  Young  Man  and Ulysses 

(C) Finnegan’s  Wake  and Dubliners

(D) Ulysses  and Dubliners


Ans. B


👇

Solved MCQ ON VICTORIAN AGE 2020

Solved paper V, Part- 3, UGB- 2019 

More 


Post a Comment

0 Comments